search

Blog

Cara Buat Latihan Pernafasan (Deep Breathing)

Admin

Cara Buat Latihan Pernafasan (Deep Breathing)

Latihan pernafasan atau deep breating amat penting untuk melegakan serangan anxiety. Pernafasan ini juga amat berguna ketika dalam keadaan cemas dan marah. Bagi yang ada anxiety wajib ye buat latihan ini. Duduk atau baring dalam posisi yang selesa Tu

Read more →


5 Cara Untuk Mendapatkan Tidur Yang Berkualiti (Gambar)

Admin

5 Cara Untuk Mendapatkan Tidur Yang Berkualiti (Gambar)

Tidur yang berkualiti amat penting untuk kesihatan diri terutamanya bagi yang mempunyai masalah Anxiety. Tidur berkualiti juga mampu meningkatkan produktiviti kerja harian yang lebih efisien dan berkesan. Namun ramai yang tidak tahu, bagaimana cara-c

Read more →


Bagaimana Jika Saya Bimbangkan Kesihatan Mental Saya?

Green Ribbon Group

Bagaimana Jika Saya Bimbangkan Kesihatan Mental Saya?

Jika anda bimbangkan kesihatan mental perkara yang paling penting ialah bercakap dengan seorang yang anda percaya seperti rakan, rakan sekerja, ahli keluarga atau doktor. Selain itu, ia juga mungkin bagus untuk mengetahui lebih banyak mengenai apa ya

Read more →


Awas!! Ini Tanda Awal Penyakit Mental Kanak-Kanak Jumpa Segera Doktor

Admin

Awas!! Ini Tanda Awal Penyakit Mental Kanak-Kanak Jumpa Segera Doktor

Kanak-kanak juga berisiko untuk terkena penyakit mental. Seorang ibubapa harus sedar dan dapat kesan awal jika anak ada tanda-tanda awal ini. Jumpa segera doktor sebelum terlambat.

Read more →


5 Rawatan Kecemasa Untuk Vertigo (Info Grafik)

Admin

5 Rawatan Kecemasa Untuk Vertigo (Info Grafik)

Apa itu Vertigo? Vertigo adalah gejala dimana seseorang berasa persekitaran atau diri sendiri berputar. Rawatan Kecemasan Tarik nafas jangan panik Jangan pejam mata, fokus pada satu objek Cari tempat untuk duduk atau baring & tunggu sehingga gejala h

Read more →


Cara Mengelakkan Panic Attack - Perkongsian Ustaz Amin

Ustaz Amin

Cara Mengelakkan Panic Attack - Perkongsian Ustaz Amin

“Anxiety” yang melampau boleh menyebabkan “panic attack”. . Ada 5 step bagaimana sesuatu panik boleh berlaku. . Jika kita dapat menguruskannya daripada awal maka kita akan dapat mengelakkan keadaan “panic attack” ini. . Jom kita kongsikan perbahasann

Read more →


Cara "Hack" Hormon Gembira Anda Supaya Sentiasa Gembira

Admin

Cara "Hack" Hormon Gembira Anda Supaya Sentiasa Gembira

Dopamine, oxytocin, endorphin dan serotonin adalah hormon gembira. Jadi antara tips untuk pastikan hormon ini dirembeskan dengan baik, kita boleh cuba beberapa tips yang dikongsikan dalam gambar tersebut. Sebagai contoh, buat tugasan atau aktiviti d

Read more →


Info Lengkap Mengenai Fobia Serta Cara Rawatannya

Admin

Info Lengkap Mengenai Fobia Serta Cara Rawatannya

Dalam perkongsian admin kali ini, anda akan faham apa itu fobia,3 jenis fobia, faktor terjadinya fobia, gejala fobia macam mana nak tahu kita hadapi fobia serta rawatan fobia. Jika anda sudah mempunyai fobia.

Read more →


Tahukah anda stres boleh buat anda sakit?

Admin

Tahukah anda stres boleh buat anda sakit?

Assalamualaikum selamat tengah hari🙌🏻🙌🏻🙌🏻 Tahukah anda stres boleh buat anda sakit??? Ya betul cuba baca info admin kongsikan ini. Admin kongsikan juga cara untuk atasi stres, jadi selamat mencuba ok👏🏻👏🏻👏🏻

Read more →


Tips Menghindari Stres Melalui Pemakanan dan Gaya Hidup Sihat

MyHealth

Tips Menghindari Stres Melalui Pemakanan dan Gaya Hidup Sihat

Assalamualaikum selamat pagi semua😉 harini admin nak kongsikan Tips Menghindari Stres Melalui Pemakanan dan Gaya Hidup Sihat 😉Tabiat diet yang tetap Pengambilan makanan yang sedikit tetapi kerap adalah digalakkan manakala 3 waktu makan utama iaitu

Read more →


Cara Menangani Stres Dengan Bijak Dengan 10B

Admin

Cara Menangani Stres Dengan Bijak Dengan 10B

Pada posting kali ni, admin nak berkongsi dengan anda cara nak menangani stress dengan bijak. Jom ikuti perkongsian admin dibawah.

Read more →


7 Tips Penjagaan Kesejahteraan Kesihatan Mental Daripada KKM

KKM

7 Tips Penjagaan Kesejahteraan Kesihatan Mental Daripada KKM

Assalamualaikum semua selamat pagi🙌🏻🙌🏻🙌🏻 Harini admin nak kongsikan tips yang penting untuk kesihatan mental dan boleh dibuat dengan mudah sahaja. Cuba amalkan ok👏

Read more →


Anxamin ni Magik Ke Boleh Hilangkan Anxiety?

Admin

Anxamin ni Magik Ke Boleh Hilangkan Anxiety?

Anxamin ni Magik Ke Boleh Hilangkan Anxiety? berap lama boleh hilangkan anxiety? Kami tertarik satu perbualan dalam group support kami, seorang pengguna Shakira Sulaiman bertanya mengenai anxamin boleh hilangkan berapa lama selepas amalkan? Secara j

Read more →


Rahsia 10 Teknik Berkesan Mengawal Emosi Ketika Berada Di Tempat Kerja

Admin

Rahsia 10 Teknik Berkesan Mengawal Emosi Ketika Berada Di Tempat Kerja

Kemahiran mengawal emosi amat penting dalam memikul amanah dan tanggungjawab sebagai pekerja, terutama di organisasi yang mempunyai ramai kakitangan dengan karakter tersendiri. Asoej inu harus diberi penekanan serius bagi memastikan kelancaran urusa

Read more →


Adakah Saya Terkena Panic Attack? Buat teknik pernafasan ini untuk legakan segera

Dr. Samhan

Adakah Saya Terkena Panic Attack? Buat teknik pernafasan ini untuk legakan segera

TERLALU RAMAI yang datang ke wad emergency di Hospital kuala lumpur dengan gejala panic attack tapi mereka tak sedar langsung akan simptom ini. Saya nak sangat kalian tahu tanda-tanda panic attack ini datang menyerang dan saya nak kalian semua ada i

Read more →


Sejak Covid Perasaan Nak Bergaul Tu Hilang - Pn Ieza Mustafa

Admin

Sejak Covid Perasaan Nak Bergaul Tu Hilang - Pn Ieza Mustafa

Saya tak tahu ada tak Social Anxiety Disorder tu. Cuma sejak covid perasaan nak bergaul tu hilang. Rasa orang sekeliling tidak selamat nak didekati. Slowly kawan-kawan pun hilang. Dan ada masa whatapp /call pun malas nak layan. Tak boleh nak bersend

Read more →


Kenali Social Anxiety Disorder atau Fobia Dengan Orang

Admin

Kenali Social Anxiety Disorder atau Fobia Dengan Orang

Social Anxiety Disorder (SAD) berkait rapat dengan hubungan sosial anda. Dalam erti kata lain akan hadir perasaan takut, gementar, gelabah, jantung berdegup laju bila berinteraksi dengan orang lain. Malah ada yang lebih serius keluar beli barang dap

Read more →


Info Lengkap Mengenai Obsessive Compulsive Disorder & Cara Terapi OCD

Admin

Info Lengkap Mengenai Obsessive Compulsive Disorder & Cara Terapi OCD

Pernah tak anda buat sesuatu tindakan berulang-ulang? sampai kadang-kadang terlalu berlebihan. Jika pernah anda disahkan ada OCD iaitu Obsessive Compulsive Disorder. Dalam perkongsian kali ini, admin ingin share kepada anda berkenaan gejala OCD, Fak

Read more →


7 S Vitamin Emosi Ibu Yang Mudah Penat & Rasa Penuh Sesak Dada

Maznah Ibrahim

7 S Vitamin Emosi Ibu Yang Mudah Penat & Rasa Penuh Sesak Dada

7 S Vitamin Emosi Ibu Kita mudah penat dan rasa penuh sesak dada. Jom ikuti 7s vitamin ni insyaAllah ibu akan rasa tenang & bahagia.

Read more →


Teknik 10B Menguruskan Stress / Tekanan

Admin

Teknik 10B Menguruskan Stress / Tekanan

Macam mana teknik 10b boleh menguruskan stress? Jom baca sampai habis cara guna teknik 10b dengan betul untuk atasi masalah stress & anxiety.

Read more →

Your cart is currently empty.
Continue shopping